Врятуй Дністер від ГЕС

З розвитком суспільства розвиток енергетики характеризується стійким зростанням потужностей ГЕС, що споруджуються, та підвищенням ефективності використання місцевих гідроенергетичних ресурсів. Урядовою програмою розвитку гідроенергетики передбачено добудову Дністровської і Ташлицької ГАЕС, будівництво Канівської ГАЕС, Каховської ГЕС-2 і Верхньодністровських каскаду ГЕС. Так, будівництво Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС-2 поряд з існуючою Каховською ГЕС планується почати вже в цьому році.
Найбільш неоднозначним є проект будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС з шести відносно невеликих станцій. Занепокоєння з приводу його будівництва висловлюють організації Тернопільської та Івано-Франківської областей, а також влада Молдови.
На думку фахівців УГЕ, будівництво каскаду ГЕС не тільки збільшить виробництво електроенергії, а й дозволить боротися з паводками та затримувати воду з атмосферних опадів заради збереження водних ресурсів. Але науковці, екологи, громадські організації та місцеві громади б’ють на сполох. На захист річки стало навіть Міністерство екології та природних ресурсів.

У Facebook створено відкриту групу – офіційну сторінку громадського руху “Вільний Дністер”, де зібрано цікаву інформацію щодо даного проекту.