Студенти-географи підкорюють Німеччину

Група студентів під керівництвом доцента кафедри географії і природознавства Гілецького Й.Р. з 16 по 27 квітня 2018 року взяла участь у програмі „Студентська поїздка групи іноземних студентів до Німеччини від 2018 року“. Поїздка відбулася завдяки підписаному університетом договором про надання безповоротної допомоги (Zuwendungsvertrag) німецькою службою академічних обмінів (DAAD) для студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Поїздка була дуже цікавою і пізнавальною для студентів-географів. Під час неї студенти зустрілися із провідними викладачами кафедр географії ряду університетів країни, які розповіли про особливості організації навчального процесу в освітніх закладах, коло наукових проблем, якими займаються географи. Дізналися про широку участь німецьких науковців у напрацюванні стратегій розвитку як великих регіонів, так і локальних територіальних громад. Особливий інтерес викликали напрацювання викладачів університетів Гамбурга, Кіля, Грайфсвальда, Потсдаму. Пам’ятними були і спілкування із студентами німецьких університетів.

На згадку про цікаву лекцію в університеті Гамбурга

Дуже багато корисного для своєї майбутньої професії студенти почерпнули із відвідання різних виробничих підприємств країни. Під час екскурсії по буровугільному кар’єру Нохтен довідались не тільки про подальші перспективи вуглевидобутку у Німеччині, який буде згортатися, але й зблизька спостерігали за роботою вуглевидобувних агрегатів, спостерігали за процесом рекультивації відпрацьованих площ і т. ін. На металургійному комбінаті в Айзенх’юттенштаті побачили увесь виробничий процес від виплавки чавуну до виплавки сталі у конверторах та виробництва готового прокату.  На Берлінській ТЕЦ вдалося також спостерігати увесь виробничий процес. Особливо вразило те, що сучасна ТЕЦ викидає в атмосферу тільки невеличку кількість пари, а всі інші продукти спалювання вугілля переробляють у будівельні матеріали. Також зачудувала своєю роботою Берлінська водоочисна станція, яка подає у квартири столиці ідеально чисту воду. Пізнавальними були екскурсії на сучасний новий порт м. Засніц на острові Рюген та Кільський канал, де завдяки шлюзам судна скорочують відстань між Північним та Балтійським морями.

Комплекс з видобутку вугілля у кар’єрі Нохтен

Після екскурсії на металургійний комбінат в Айзенх’юттенштаті

Багато цікавого дізнались прикарпатські студенти про роботу громадських організацій та місцевого самоврядування по налагодженню міждержавної співпраці у Єрорегіоні «Нейсе», відбудову занепалих регіонів на прикладі міста Ціттау, розвиток культури національних меншин на прикладі лужицьких сорбів.

Під будинком лужицьких сорбів у Баутцені (Будишині)

Дуже пізнавальним було знайомство з особливостями природоохоронної діяльності у державі, неповторною красою мальовничих ландшафтів Німеччини під час відвідання декількох національних природних парків країни. Особливо вразили мальовничі 110-метрові крейдяні скелі НПП «Ясмунд», організація оглядових майданчиків для численних відвідувачів природо-заповідних об’єктів.

На оглядовій вишці у Шорфхайде-Чорінському біосферному заповіднику

На фоні 110-метрових крейдяних скель у НПП «Ясмунд»

Незабутніми були відвідання чудових архітектурних пам’яток малих міст Німечиини, а також Берліна, Гамбурга, Кіля, Потстдаму. Особливо пам’ятними були мандрівки парком-палацом Сан-Сусі в Потсдамі – колишньою літньою резиденцією прусського короля Фрідріха II, поверхами Бундестагу, «Музейним островом» у Берліні.

Біля входу у парк-палац Сан-Сусі

Під куполом Бундестагу

Ніч біля Бранденбургських воріт

«Музейний острів» бере початок біля Берлінського собору

 Вразили студентів чудові автобани з продуманими розв’язками і мостами для проходу тварин, багатоповерхові вокзали з поїздами підземного і наземного метро, ідеально впорядковані вулиці малих містечок і сіл, величезна кількість вітрових установок і сонячних батарей на дахах сільських будівель. Дуже хотілось би, щоб у нашому краї були такі дороги. Одним словом є чого повчитись в організації життя у Німеччині. Надіємось, що побачене додасть бажання і снаги зробити і свою країну кращою для життя громадян.