Студенти-географи підкорили серце Буковинського краю (Чернівці очима географів)

Чернівці – історична столиця Буковинського краю, місто відоме своїми архітектурними ансамблями, музеями та вуличками ще з часів австрійського періоду. Саме на такому захоплюючому подиху, 7 червня 2018 року студенти ІІІ курсу Факультету природничих наук спеціальності «Географія», проходили практику в цьому місті під керівництвом викладачів – Червінського А. І. та Бєлової Н. В. Юні краєзнавці встигли відвідати ботанічний сад, дендрологічний парк, геологічний та зоологічний музеї Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації, а також погуляти старовинними вулицями міста.
Перша зупинка – Ботанічний сад Чернівецького університету, що є природоохоронною територією загальнодержавного значення в Україні. Для того, щоб побувати в тропіках, не обов’язково їхати в Африку – оранжерея саду пропонує до уваги відвідувачів близько 920 різновидів тропічних рослин. Екскурсовод розповіла про створення парку, різновид рослин та деякі цікаві факти для студентів. Тут широко поширені тюльпани, яких налічується більше 100 видів; нарциси представлені 70 видами; магнолії – 18 видів; 145 видів кактусів; 70 видів ірисів; 60 видів хризантем та багато інших видів.
Наступне, що студенти відвідали, це геологічний та зоологічний музеї Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – одних із найстаріших вузівських музеїв в Україні, оскільки зоологічні та геолого-палеонтологічні колекції почали збиратися з 1876 р. (через рік після заснування Чернівецького університету). Музей називають справжнім об’єктом національного надбання, а його зоологічні колекції чи не єдині в Україні, які повністю відображають представників фауни всіх географічних широт земної кулі. Лише один зоологічний відділ налічує не одну тисячу чи навіть десяток тисяч експонатів, серед них і його перлина – скелет синього кита, який надзвичайно вразив студентів. Лектор зуміла зацікавити історією формування музею та кількістю різноманітних видів.
Найбільш очікуваною була, звичайно, екскурсія визначним архітектурним шедевром Західної України, розташованим у місті Чернівці – Резиденцією митрополитів Буковини і Далмації, що вражає своїм незвичним виглядом. На сьогодні, це один з визначних пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед головних приміщень палацу – великий, з масивними колонами, вестибюль на першому поверсі, та «Мармурова», «Червона», «Зелена» та «Блакитна» зали на другому, що і відвідали студенти. Своєю красою вражають навіть коридори, вистелені мозаїкою з мармуру, зі стелями у формі куполів. Студенти встигли дізнатися історію резиденції, зробити фото на фоні краси університету та навіть зустріли відомого телеведучого Андрія Бєднякова.
Отже, місто Чернівці – це маленька, але надзвичайно яскрава перлина України. Місто достатньо маленьке, а всі визначні місця компактно розміщені в центрі, тому поїздка до Чернівців стала чудовою розвагою на один день. Завдяки своїй компактності, студенти встигли відвідати найбільш цікаві пам’ятки архітектури, історії та мистецтва і залишились безмежно задоволеними.