«Запали свічку» – студенти кафедри географії та природознавства долучилися до Всеукраїнської акції вшанування пам’яті жертв Голодомору

23 листопада 2018 р. студенти кафедри географії та природознавства ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» взяли участь у проведені акції «Запали свічку – віддай шану».

В ході проведення заходу студенти та викладачі запалили свічку,  щоб спільно з усією Україною відзначити день пам’яті жертв Голодомору, який щорічно прийнято вшановувати в четверту суботу листопада. В 2018 році цей день припав на 24 листопада.

Спочатку Указом президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам’яті жертв голодомору, потім Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору і політичних репресій. Відтоді у четверту суботу листопада вшановують мільйони безвинних жертв тридцятих та сорокових років.

Нагадаємо, протягом ХХ століття Україна пережила три голодомори: у 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 роках, однак другий був наймасовішим та найбільш жорстоким. У світовій історії не зафіксовано голоду, подібного до того, що випав тоді на долю України — однієї з найродючіших країн світу.

За підрахунками істориків, у часи голодомору в Україні померло від 5 до 9 млн. людей. Україна та світ згадують про ці події приспущеними прапорами, запаленими свічками, молитвою, скорботною ходою, квітами біля меморіалів та відмовою від розваг.

Сьогодні, коли від початку Голодомору минає більше 85 років, ми маємо для себе чітко зрозуміти – головною, неперехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали є надійною гарантією того, що це ніколи не повториться.

Шановні студенти, будьте вірними громадянами своє держави, нашої України!!!