Печери Тернопільщини: найдивовижніші гіпсові печери світу.

Студенти географи разом із своїми кураторами доц. Закутинською І.І., доц.Бєловою Н.В. відвідали гіпсові печери: «Кришталеву» с. Кривче, «Вертеба» с. Більче Золоте, а також Костел Mатері Божої Святого Розарія та святого Станіслава, або Домініканський костел в місті Чорткові Тернопільської області.

Екскурсія до печери Кришталевої у с. Кривче, під час якої студенти пригадали як утворюються гіпси та формуються карстові порожнини. Похід підземними галереями і лабіринтами тривав понад годину.

Проходи у печері часто вузькі і низькі, що робило підземну прогулянку ще більш цікавою. Тут і господаря печери зустріли і кам’яну ящірку, на яку господар перетворив Наталочку. Після такого видовища почали хвилюватись за своїх Наталочок!!! В одному з коридорів взагалі виявилась справжня казка – тут і сова, і кобра і орел… І все це витворили підземні води при розчиненні гіпсу. Справжнє захоплення викликала печерна троянда – «підсвітлений пластинчастий гіпс у стелі печери».

Подорож продовжилась відвідуванням печери Вертеба, яку заслужено називають «Наддністрянськими Помпеями». Екскурсовод, Мирослав Іванович, детально розказав про артефакти трипільської культури, що знаходяться як у самій печері, так і в колекціях музеїв Кракова, Борщова й Тернополя.

У Вертебі ми зустріли цілу колонію кажанів, що підготувались до зимівлі, побачили різноманітні зразки гіпсу – хемогенної осадової породи.

Дорогою додому заїхали у Чортків, де побачили замок, погуляли площею Ринок, що збереглась із ХІХ століття, відвідали один із найкрасивіших костелів області – костел Святого Станіслава.