ПРИРОДНИЧЕ ДОЗВІЛЛЯ ДИВОВИЖНОЮ ТЕРНОПІЛЬЩИНОЮ

Цього разу географи разом зі студентами Факультету природничих наук, одягнувши вишиванку та переможний настрій, зібралися на екскурсію під назвою “Дивовижна Тернопільщина”, організованою заступницею декана  факультету, доц. Наталією Бєловою.

  • Джуринський водоспад – найвищий рівнинний водоспад України;
  • Червоногородський палац;
  • печера Вертеба, яку ще називають “Українською Атлантидою”;
  • Скельний монастир – “Український Стоунхендж”;
  • оповите Дністром місто Заліщики.

Долаючи чималу відстань, студенти спочатку потрапили до урочища Червоне, яке знаходиться між селами Нирків та Нагоряни Заліщицького району, де їм відкрилася “червона” панорама: скелі з червоного піску, червона дорога, червоні каміння, а посередині величезного каньйону у міжгір’ї на невеликому пагорбі – напівзруйновані замкові башти Червоногородського палацу.

Ще здалеку почули шум стрімкого водоспаду річки Джурин, висота якого сягає 16 метрів. Він вважається найвищим рівнинним водоспадом України, що утворився в результаті прориву річки Джурин у вузькій кам’янистій місцевості.

Наступним пунктом екскурсії була печера Вертеба, яку називають “Українською Атлантидою”. Тут розміщено археологічний відділ Борщівського краєзнавчого музею. Екскурсовод кваліфіковано розповів про карстовий процес у гіпсах та специфіку трипільської культури. Особливу увагу привернули археологічні розкопи з уламками трипільської кераміки та кісток, а також муляжі, що відтворюють побут цього давнього населення.

Не оминули своєю увагою студенти й околиці села Монастирок Борщівського району. Адже ця місцевість віками ховає в собі загадки і таємниці у каньйоні річки Серет, що є лівою притокою Дністра. Саме тут височіють кам’яні брили, підперті кам’яними стовпами, вони нагадують “Англійський Стоунхендж”, що в перекладі означає “висячі камені”.

Надвечір студенти помандрували до невеличкого містечка Заліщики, відомого усім поціновувачам краси природних ландшафтів, в першу чергу, завдяки неперевершеній трьохкілометровій меандрі Дністра (схожі природні утворення є лише в Мармуровому каньйоні у США і на річці Мозель у Франції).

Проте, славнозвісна точка, з якої відкривається усім відома панорама міста знаходиться не в самих Заліщиках, а у найближчому селі Хрещатик, яке знаходиться на високому березі Дністра Чернівецької області. Колись це був відомий європейський курорт, який називали “Польською Рив’єрою”.

Всі учасники заходу насолоджувалися красою та історичними місцями Тернопільщини, відвідували визначні пам’ятки, знайомилися з природними чудесами регіону та дізнавалися більше про його багату культурну спадщину.  Екскурсія надала можливість усім студентам не тільки поглибити свої знання, але й зміцнити колективний дух та національну свідомість.

Про захоплюючу нашу подорож можна говорити й писати нескінченно довго. Попереду чимало цікавого, що спонукає вимкнути комп’ютери і помандрувати за враженнями та пригодами!

Обіцяємо, з нами завжди цікаво та весело!

Радо запрошуємо абітурієнтів до команди кафедри географії та природознавства Факультету природничих наук!

З ПНУ можливо все!