Тісна співпраця малої академії наук і кафедри географії та природознавства

Доцент кафедри географії та природознавства Сливка Роман Радославович взяв участь в міждисциплінарному семінарі-практикумі «Нові напрямки у відділеннях наук про Землю, екології та аграрних наук: розширення можливостей для реалізації науковості учасників освітнього процесу». Захід відбувся 26 квітня 2024 року на базі Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребняка за ініціативи директора Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України к.п.н. Надії Дерев’янко. У селі Рожнові функціонує унікальний освітній заклад, який є асоційованою школою ЮНЕСКО, учасником багатьох міжнародних освітніх проєктів. Натхненницею всіх цих успіхів є директор ліцею кандидат педагогічних наук Олена Радиш, яка виявила велику гостинність і поділилася досвідом організації роботи із обдарованими дітьми.
Мета заходу: популяризація знань з географії, дистанційного зондування Землі, екології і суміжних галузей, удосконалення форм і методів роботи з обдарованими учнями. Очікуваний результат: залучення до наукової діяльності в гуртках дослідницько-експериментального напрямку в системі МАН.
Доц. Сливка Р.Р. актуалізував проблему дослідження географами удосконалення просторів територіальних громад в напрямку формування якісного для життя місцевого населення середовища у доповіді «Урбаністика і територіальна організація громад: перспективи досліджень на Прикарпатті».
Дуже цікавими були доповіді вчителів географії, керівників гуртків, зокрема п. Олександри Галичук, а також слухачів гуртка географії та ландшафтознавства. Нові форми роботи з учнівською молоддю в напрямку охорони природи продемонстрували вчителі Оксана Крутофіст та Марія Кричун. Вчитель Людмила Ливак презентувала проєкт «Екоцид на окупованих територіях: руйнування заповідників».
День пройшов дуже насичено, корисно для всіх учасників семінару-практикуму: викладачів університету, вчителів та учнів. Завершився захід відвіданням музейно-креативного простору «Гуцульська світлиця» у Національному природному парку «Гуцульщина», де на високому рівні екскурсію провів відомий вчений і популяризатор науки кандидат біологічних наук Любомир Держипільський.