НАША МАНДРІВКА ТЕРНОПІЛЬЩИНОЮ

Команда студентів-географів у складі 45-ти осіб здійснила екскурсійну поїздку за маршрутом: с. Нирків – Джуринський водоспад – Червоногородський замок –  печера Вертеба – Скельний монастир у с. Монастирок – «Український Стоунхендж» – Заліщики.

Організаторами екскурсії виступили викладачі кафедри географії та природознавства – Бєлова Наталія Володимирівна та Червінський Андрій Іванович.

Долаючи чималу відстань, студенти спочатку потрапили до урочища Червоне, яке знаходиться між селами Нирків та Нагоряни Заліщицького району, де їм відкрилася «червона» панорама: скелі з червоного піску, червона дорога, червоні каміння, а посередині величезного каньйону у міжгір’ї на невеликому пагорбі – напівзруйновані замкові башти Червоногородського замку.

Ще здалеку почули шум стрімкого водоспаду річки Джурин, висота якого сягає 16 метрів. Він вважається найвищим рівнинним водоспадом України, що утворився в результаті прориву річки Джурин у вузькій кам’янистій місцевості.

Наступним пунктом екскурсії була печера Вертеба, яку називають «українською Атлантидою».

Тут розміщено археологічний відділ Борщівського краєзнавчого музею. Екскурсовод кваліфіковано розповів про карстовий процес у гіпсах та специфіку трипільської культури. Особливу увагу привернули археологічні розкопи з уламками трипільської кераміки та кісток, а також муляжі, що відтворюють побут цього давнього населення.

Не оминули своєю увагою студенти й околиці села Монастирок Борщівського району. Адже ця місцевість віками ховає в собі загадки і таємниці у каньйоні річки Серет, що є лівою притокою Дністра. Саме тут височіють кам’яні брили, підперті кам’яними стовпами, вони нагадують «Англійський Стоунхендж», що в перекладі означає «висячі камені».

Надвечір студенти помандрували до невеличкого містечка Заліщики, відомого усім поціновувачам краси природних ландшафтів, в першу чергу завдяки неперевершеній трьохкілометровій меандрі Дністра (схожі природні утворення є лише в Мармуровому каньйоні у США і на річці Мозель у Франції).

Проте, славнозвісна точка, з якої відкривається усім відома панорама міста знаходиться не в самих Заліщиках, а у найближчому селі Хрещатик, яке знаходиться на високому березі Дністра Чернівецької області. Колись це був відомий європейський курорт, який називали «Польською Рив’єрою».

Отож, про захоплюючі подорожі можна говорити й писати нескінченно довго. Проте, очевидно – попереду чимало цікавого, що спонукає вимкнути комп’ютери і помандрувати за враженнями та пригодами!