ВЕЛИЧНИЙ КИЇВ ОЧИМА СТУДЕНТІВ-ГЕОГРАФІВ

2 жовтня 2021 р. студенти ІІ курсу разом з академнаставником Бєловою Наталією Володимирівною відвідали найвизначніші історико-культурні об’єкти Києва.

Стартувала ознайомлювальна екскурсія пішохідною прогулянкою Хрещатиком та Майданом Незалежності. Як виявилося, Хрещатик є найкоротшою (1,2 км) і водночас найширшою головною вулицею в Європі (ширина 75 м, у деяких місцях досягає 100 м). Після чого,  піднялися на Арку Дружби народів, погуляли Хрещатицьким парком, звідки відкрилася неймовірна оглядова панорама на місто. 

Цікавою для нас була пішохідна прогулянка скляним мостом з оглядовими майданчиками, котрий відкрили 25 травня 2019 року. Ідеї зі спорудження мосту з Володимирської гірки до Арки дружби народів існували вже понад 100 років, активне будівництво тривало всього 5 місяців. Над зведенням моста працювали близько тисячі будівельників та фахівців, а для його побудови використано 90% вітчизняних матеріалів.

Далі ми помандрували визначними місцями Печерська: Будинок з Химерами, Адміністрація Президента України, Будівля Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Національний банк України та помилувалися краєвидами  Маріїнського парку.

Наступною частиною екскурсії було відвідування Софійського собору, де студентам провели стислу лекцію про історію християнства, особливості хрещення Русі. Із Софійської площі відкривається неймовірна краса міста, на екскурсії студенти поринули в історію, уявляючи події та зміни, які відбувалися протягом століть на нашій території. 

Наступною зупинкою був Михайлівський Золотоверхий собор Андріївська церква – Старокиївська гора – Воздвиженка – Поділ (Контрактова і Поштова площі та Києво-Могилянська Академія).

Також ми відвідали Києво Печерську Лавру, зокрема Верхню і Нижню  (монастирську) території, ближні та дальні печери, ознайомилися з архітектурою храмів. Насамперед, дуже вражає мальовничість цього місця і його положення – на правому, високому березі Дніпра, яке займає два пагорби, розділені глибокою улоговиною, що спускається до Дніпра. На території Верхньої Лаври діє Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Монастирське життя зосереджене в Нижній Лаврі. На території Лаври поховано багато видатних осіб. Разом із Софійським собором нині вона винесена до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО. Усіх нас захопила енергетика цього місця, адже тут знаходяться нетлінні мощі старців, які своєю святою вірою, покорою і самовідданим служінням Богу були занесені до лику святих. У кожного з нас була можливість прикластися до мощів, помолитися і попросити здоров’я та благополуччя для своїх рідних та близьких.

На завершення екскурсії ми відвідали територію «Музею історії України у Другій світовій війні», особливо вразив монумент  «Батьківщина-Мати», де переглянули виставку військової техніки. Особливої уваги заслуговують барельєфи з зображенням подій Другої світової війни.

Прогулянка Києвом – це гомінкі вулиці, люди, що поспішають у своїх справах, розписані графіті стіни та лавки, чудернацька сучасна міська скульптура, а поруч тисячолітні храми, собори і пам’ятки архітектури. 

Київ – місто яке вабить і зачаровує, тут кожний знайде для себе затишний куточок і сюди ми ще неодноразово повернемося!