ВПЕРШЕ НА ОБЛАСНОМУ ТЕЛЕБАЧЕННІ ЗА УЧАСТЮ ГЕОГРАФІВ ПІДНІМАЛИСЯ ПИТАННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ ГЕОПОЛІТИКИ ТА ГЕОЕКОНОМІКИ ТА МІСЦЯ УКРАЇНИ В СВІТІ

Доцент нашої кафедри Роман Сливка взяв участь у програмі телебачення «Галичина», де піднімалися дуже складні  теми:

  • Що є в основі, в базисі геополітичного (зовн. політика обумовлена територіальними інтересами держави, прагнення останньої встановити та розширити контроль над простором) та геоекономічного (просторовий імператив економічних відносин і процесів та визнання зсуву силових балансів в економічну сферу) погляду на сучасний світ та політику у ньому ?
  • У чому головна різниця між геополітичним та геоекономічним баченням світу?
  • Коли саме у ХХ ст. відбувся цей зсув силових балансів з воєнного в економічну сферу ?
  • Чому окремі країни і найперше звісно Росія вперто не хочуть виходити у своєму баченні світової політики за рамки геополітики ?
  • Які саме країни в світі все ще, окрім РФ, бачать свою зовнішню політику в геополітичних рамках ? (можливо Туреччина, Китай, Іран, Індія, Бразилія)
  • Чому ці країни не позбавляються головних інструментаріїв геополітики – проєкції своєї військової сили на вирішення проблем та досягнення цілей, військово-силового шантажу, та бряцання зброєю аж до її задіяння, як ось в Україні ??

На ці та інші питання ведучого програми Любомира Белея давали відповіді доцент кафедри країнознавства і туризму КНУ імені Тараса Шевченка Юліан Брайчевський та доцент кафедри політичних процесів та інститутів ПНУ імені Василя Стефаника Микола Геник.

З відео телевізійної програми можна ознайомитися за покликанням:

https://www.facebook.com/galtv.if.ua/videos/370126858431976