Звітна наукова конференція викладачів та студентів за 2022 рік

3-7 квітня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника традиційно проходила звітна наукова конференція. Викладачі кафедри географії та природознавства мали змогу долучитись до пленарного засідання, яке проходило у змішаному форматі за участю викладачів, докторантів, аспірантів та студентів. Після вступного слова ректора Ігоря Цепенди були представлені доповіді «Тенденції розвитку української етнопедагогіки на західноукраїнських землях (1772-1939 рр.)» (д.пед.н. Г.Русин) та «Освіта в часі війни: розвивати не можна стримувати» (д.пед.н. О.Джус).

Завжди цікаві та актуальні проблеми обговорюють на пленарному засіданні секції природничих наук, яке цього відбувалось у онлайн-форматі. завідувачка кафедри біології та екології М. Миленька представила доповідь “Перспективи організації атмосферного моніторингу в Карпатському регіоні на базі МНЦ “Обсерваторія” (г. Піп Іван, Українські Карпати): еколого-кліматологічний, природоохоронний і безпековий аспекти”, а доцент кафедри біохімії та біотехнології В. Швадчак поділився досвідом про “Міжуніверситетські онлайн-курси для викладання природничих наук”.

5 та 6 квітня   викладачі та студенти кафедри географії та природознавства мали змогу представити власні наукові дослідження  на засіданні підсекції географії та природознавства. Представлені доповіді НПП присвячені актуальним питанням сьогодення географічної науки та освіти, зокрема:

«Медійна грамотність учасників освітнього процесу як основа інформаційної безпеки в умовах воєнного стану» (д. пед. н., професор І. Б. Червінська), «Стратегія сталого розвитку придністерських територіальних громад» (к. геогр. н., доцент Я. Д. Атаманюк), «Просторовий вимір територіальних конфліктів в 2011-2023 рр.» (к. геогр. н., доцент Р. Р. Сливка), «Межі історико-етнографічного Покуття» (к. пед. н., доцент Й. Р. Гілецький), «Тенденції розвитку цифрових технологій в сучасній географічній освіті» (к. іст. н., доцент А. І. Червінський, «Івано-Франківська МТГ в умовах І-го етапу децентралізації (2015-2022рр.)» (к. геогр. н., доцент І. І. Закутинська), «Проблеми збалансованого природокористування в Івано-Франківській міській об’єднаній територіальній громаді» (к. геогр. н., доцент Н. В. Бєлова)

Як завжди цікавими та актуальними були доповіді здобувачів освіти. Особливо активними учасниками засідання секції були магістри, які представили результати своїх досліджень.

Цікавого досвіду набули студентки ІІ курсу Надія Ковалюк (“Героїзм українських захисників у сучасних музично-пісенних творах ” ) та Тетяна Зорій (“Українські митці життя віддали, щоб волю України зберегти”), які разом зі студентами спеціальностей “Філософія”, “Історія”, “Менеджмент” та “Іноземна мова” прийняли участь у секції, присвяченій культурологічним й релігієзнавчим студентським дослідженням. Керівник даної секції доцентка кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Марія Новосад відмітила, що «участь у секційних виступах стала доброю нагодою знайти однодумців, подружитись, навіть якщо формат змішаний (офлайн-онлайн)».

За результатами звітної наукової конференції студентів (підсекції географії та природознавства) пропонуємо:

  1. Рекомендувати до нагородження Грамотами університету:
  • студ. І курсу ОР “магістр” Ірину Головчак
  • студ. І курсу ОР “магістр” Юлію Гриник
  1. Рекомендувати тези статей для публікації у збірнику «Еврика-XXІІ»:

«Віртуальні екскурсії як засіб навчання на уроках географії» – студ. І курсу ОР “магістр” Ангеліни Письменної

«Теоретико-методичні основи вивчення елементів картографії в шкільних курсах географії» – студ. І курсу ОР “магістр” Тетяни Федоришин