СТЕЖКАМИ ІСТОРИЧНОГО ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА

Студенти першого і третього курсів разом із викладачкою кафедри Бєловою Наталією Володимирівною відвідали Геологічний музей ІФНТУНГ у рамках вивчення навчальних дисциплін «Геологія» та «Географія ґрунтів з основами ґрунтознавства».

Геологічний музей – це справжній скарб для тих, хто цікавиться історією Землі, адже містить найбільші краєзнавчі та геологічні колекції в Україні, займаючи площу 550 м2. Заснування музею відбулося ще у 1873 році, а його колекції поповнювались завдяки придбанню експонатів на виставках, у музеях, в експедиціях та від приватних колекціонерів з усього світу. За 150 років існування музею було зібрано багато взірців з усього світу.

Використовуючи інтерактивну смарт-панель, студентам було презентовано світовий феномен археології в с. Старуня. Саме тут понад 100 років тому відбулася унікальна зустріч людини та велетенських доісторичних тварин: мамонта і волохатого носорога. 5 жовтня 1907 року з копалень глибиною 12,5 м на поверхню підняли тушу тварини, яка була вкрита шкірою і мала збережені м’які частини тіла. Все це відбулось завдяки так званому «земляному воску» – озокериту, за допомогою якого забальзамували тварин. Дякуємо за надзвичайно цікаву та пізнавальну екскурсію завідувачці Геологічного музею Боднар Галині Гаврилівні.

Наступним об’єктом нашої екскурсії став оновлений історичний готель «Дністер». Ця будівля має не лише локальну цінність, а є знаковою для всієї України. Саме тут, 3 січня 1919 року, підписали Акт Злуки між Українською Народною Республікою (УНР)  та Західно-Українською Народною Республікою (ЗУНР). Тут проживали президент Ради Євген Петрушевич, голова Державного секретаріату Сидір Голубович, а також зупинялись Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко, Євген Чикаленко та інші видатні постаті.

Будинок готелю «Австрія»  (сьогодні «Дністер») побудовано за проєктом архітектора Фредерика Януша та відкрито 1 травня 1914 року. На той час це був один із найкращих готелів у місті.

Станом на сьогодні, мешканці міста мають змогу милуватися відбудованою вежею-бельведер із трьома годинниками, яка була прикрасою будівлі готелю «Дністер» упродовж ХХ століття. Годинники виготовлені найкращими українськими годинникарями з використанням швейцарських механізмів, їх діаметри сягають 1,61 м. Ці унікальні годинники не поступаються кращим фасадним годинникам світу і присвячені видатній історичній події для України – 100-річчю Акту Злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки.

«Після такої емоційної екскурсії ще більше закохуєшся в Івано-Франківськ, адже це місто європейських стандартів і незрівнянного шарму» – сказали студенти.

А це є свідченням того, що час проведений корисно і з позитивом, додає сил і бажання здобувати нові знання й підкорювати вершини!