РЕФЛЕКСІЇ ПРО ФОРУМ РОЗВИТКУ І ВІДНОВЛЕННЯ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Сливка Роман Радиславович, [25.10.2023 11:17] РЕФЛЕКСІЇ ПРО ФОРУМ РОЗВИТКУ І ВІДНОВЛЕННЯ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

20 жовтня 2023 року в Івано-Франківську за підтримки «Теплого міста» відбувся представницький Форум розвитку та відновлення. У ньому мав нагоду взяти участь викладач кафедри доцент Роман Сливка. Форум характеризувався насиченою програмою, яка включала аж чотири панельні дискусії:
Панельна дискусія №1 «Участь тилових міст та регіонів у відновленні та відбудові (модернізації)»;
Панельна дискусія № 2. Реабілітація і ментальна підтримка військових та ветеранів;
Панельна дискусія № 3. Виклики та можливості реабілітації, ментальної та психосоціальної підтримки військових і ветеранів на локальному рівні;
Панельна дискусія № 4. Людський капітал. Освіта. Таланти.
Кафедра розвиває нову бакалаврську освітню програму «Географія та організація простору територіальних громад», тому особливо актуальними були перша та четверта панельні дискусії.
Основні тези і акценти, які були виокремлені спікерами Форуму будуть використані для удосконалення нової освітньої програми.
Зокрема:
1. Роман Зінченко, співзасновник Greencubator, гостьовий викладач Бізнес-школи УКУ, дослідник інновацій, зазначив, що зараз відбувається війна складів, персоналів, а розмір економіки має критичне значення. Завданням українців є створення ідеальних умов для переміщених із КНР активів на власній території. Загальний настрій в освітньому середовищі України має бути переключений із песимізму на оптимізм і зорієнтований на перемогу.
2. Роман Григоришин, колишній заступник голови Одеської обласної державної адміністрації, зазначив, що Україна цікава для світу, але всередині держави не сформована культура пропозиції тих можливостей, які у нас є. Нагальною є комунікація бізнесу і держави за системою – Win-Win.
3. Світлана Кропивницька, менеджерка проєкту «Агенти змін» ПНУ, зазначила, що в Україні не вистачає проєктної потужності для реалізації сотень програм міжнародної допомоги. Вона вказала на потребу підготовки багатотисячної армії проектних менеджерів для реалізації змін в територіальних громадах.
4. Олександра Матвійчук, голова організації «Центр громадянських свобод», нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року, зазначила, що ми живемо в епоху «постзнання», коли роль інфлюенсерів в соцмережах іноді більша, ніж науковців, лікарів чи викладачів. В суспільстві формується невірний запит на прості рішення складних проблем. Це невірний підхід. Вона вказала на потребу формування соціального капіталу не тільки в межах соціальних груп, але і між ними з метою посилення громадянського суспільства.
5. Євген Глібовицький – експерт з довготермінових стратегій – зазначив, що аналіз міжнародних рейтингів показує наступне: наша держава за інституційною спроможністю на 150-х місцях у світі, за інфраструктурною спроможністю – на 100-х місцях, за розвитком людського капіталу – на 50-х місцях. Отже, основою конкурентної спроможності України є саме людський капітал.
6. Юрій Філюк, засновник СЕО Promprylad.Renovation, зазначив, що в умовах слабких інституцій Україна є донором талановитих людей для інших держав. Будь-яке розвинене суспільство – складне суспільство, наше суспільство приречене ставати складнішим заради перемоги.
7. Галина Титиш – керівниця організації «Смарт освіта» – зазначила, що сьогодні існує суспільний запит на створення освітніх платформ, які б створювали умови для колаборації держави і громадянського суспільства за схемою «знизу-вверх». Також вона застерігає від простих рішень в освіті, дитина не повинна бачити подвійні стандарти в школі і розуміти цінність знань, а не оцінок.
8. Тетяна Гавриш, співзасновниця БФ «Здорові Рішення», вказує на важливість підтримку тренду на складність в суспільстві. Швидкі рішення, на її погляд, залучають швидкі гроші, але чи дадуть вони суспільну користь? Діти повинні розуміти російсько-українську війну, їм слід пояснювати цілі і жертви України у ній.

Отже, це тільки окремі головні тези в насиченій аналітичній дискусії, що дає підстави вірити, що освітня програма «Географія та організація простору територіальних громад» як ніколи актуальна для вирішення проблем розвитку сіл, міст, громад і регіонів України. Віримо, що наші випускники спроможні будуть не цуратися складних проблем розвитку і готові будуть ефективно використовувати ресурси громад для потреб розвитку суспільства і підвищення якості і рівня населення.