СТУДЕНТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 103 НАУКИ ПРО ЗЕМЛЮ НА ВИРОБНИЧІЙ ПРАКТИЦІ

Уже третій тиждень триває виробнича практика студентів 4 курсу спеціальності 103 Науки про Землю. За перший тиждень  студенти ознайомилися із нормативними документами нашого університету щодо організації та проведення виробничої практики, а також з основними новинами в сфері гідрометеорологічної діяльності в Україні, діяльністю окремих центрів, видами послуг, що надаються головним центром та його відділеннями в областях, формами передачі інформації, видами та метою створюваної метеорологічної інформації, видами прогнозів тощо.

Протягом цього періоду студенти також опрацьовували теоретичні матеріали щодо організації гідрометеорологічної діяльності в світі та в Україні (на основі ЗУ «Про гідрометеорологічну діяльність), державної системи гідрометеорологічних спостережень та базових спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища (на основі НАСТАНОВИ гідрометеорологічним станціям і постам, 2002) а також опрацьовували та  повторювали вивчений матеріал про метеорологічні прилади і методи спостережень.

За ініціативи керівника практики доц. кафедри Фоменко Наталії Володимирівни сьогодні, 15 лютого, до практикантів 4 курсу приєдналися студенти 2 та 3 курсу спеціальності 103 Науки про Землю.

За сприяння начальника Івано-Франківського гідрометеорологічного центру Фриговича Володимира Васильовича майбутні фахівці з наук про Землю мали змогу ознайомитися із роботою Карпатської селестокової станції, основними завданнями якої, крім щоденних режимних спостережень, є також вивчення товщини снігового покриву Карпатського регіону та дослідження рівнів води Карпатських рік на 15 пунктах спостереження. Відповідно до програми троє студентів групи НПЗ-41 (Вікторія Арсенюк, Іван Никитюк та Соломія Коник) продовжать роботу на станції, де протягом двох-трьох режимних спостережень будуть безпосередньо працювати під керівництвом інженера І категорії. Нагадаємо, що Карпатська селестокова станція – це єдина в Україні, що проводить не тільки метеорологічні спостереження але і гідрологічні, що має велике значення при прогнозуванні паводкових режимів рік нашого регіону.

Надалі плануємо такі поїздки і в інші пункти проходження практики -метеостанції міст Долина, Коломия, полонина «Пожижевська» та «Обсерваторія» Прикарпатського університету на горі Піп Іван.

Насамкінець зазначимо, що враховуючи клімато-метеорологічні умови (на метеомайданчику була зафіксована від’ємна температура повітря і ґрунту) до програми практики внесли зміни: дегустація карпатських смаколиків та гарячого чаю.