НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА У ПРИРОДНОМУ ЗАПОВІДНИКУ ҐОРҐАНИ

На виконання навчального плану студентів ОР «бакалавр» спеціальності: 106 Географія ІІІ курсу  студенти кафедри географії та природознавства проходили навчальну географічну практику (керівник Ірина Закутинська). За поставленими завданнями практики студенти відвідали природний заповідник Горгани. Екскурсоводом  була випускниця нашої кафедри Вікторія Дем’янець, яка провела екскурсію науково-пізнавальною стежкою «Ґреґоти Ґорґан». Студенти мали можливість ознайомитися із найцікавішими біоценозами, які охороняються на території заповідника. Це насамперед старовікові буково-смерекові та ялицеві праліси Ґорґан, які внесені до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Майже 70 відсотків території заповідника – це лісова рослинність, збережена в непорушеному стані.

Заповідник – це царство гір, яке зачаровує величчю і недоступністю вершин, вкритих кам’яними розсипами, непрохідними заростями гірської сосни, первозданністю ялицевих та смерекових пралісів, таємничим світом лишайників, мохів, плаунів та папоротей, різноманітністю флори і фауни. Тут мешкають  1278 видів тварин, 55 з них занесені до Червоної книги України. Саме у заповіднику зростають понад 20% червонокнижних рослин Українських Карпат. Лише тут можна побачити вкриті мохами кам`яні розсипи, які залишились не залісненими з часу останнього льодовикового періоду.  Територія заповідника – це справжній архів минулих епох, магніт для дослідників, науковців з різних країн. Це єдиний природний заповідник в Українських Карпатах – еталон нерукотворної краси їх центральної частини. Заповідник має найвищий охоронний статус, тобто з туристичною метою відвідувати його заборонено, тільки з науковою метою.

Також під час екскурсії студенти мали можливість послухати провідного доцента кафедри Йосипа Романовича Гілецького. Він детально охарактеризував особливості протікання геоморфологічних процесів в епохи плейстоценових гірських зледенінь, які спричинили прояви морозного вивітрювання у середньогірних хребтах Скибових Ґорґан. Саме тоді сформувалися кам’яні розсипи («ґреґоти») на вододільнй поверхні та на схилах хребта Березовачка, якими пролягала  науково-пізнавальна стежка. Також він зорієнтував студентів у розташуванні інших гірських хребтів та вершин Скибових Ґорган, які оточують територію заповідного об’єкта.  

На завершення екскурсії студенти отримали роздатковий матеріал (набори листівок, брошури і буклети) про заповідник, які стали доброю підмогою для написання звітів про практику.

Викладачі кафедри висловлюють щиру подяку директору природного заповідника «Ґорґани» Ярославу Петращуку за сприяння у проведенні практики студентів-географів, а та випускниці нашої кафедри Вікторії Дем’янець за цікаву екскурсію.