РЕЗУЛЬТАТИ I РЕГІОНАЛЬНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «ГЕОГРАФІЧНІ ДІАЛОГИ НА ПЕРЕХРЕСТІ ПРАКТИКИ І ТЕОРІЇ»

18 червня 2021 р. кафедра географії та природознавства провела I Регіональну науково-практичну конференцію «Географічні діалоги на перехресті практики і теорії»  в дистанційному режимі з використанням   платформи Google Meet.

З вітальним словом виступили Дяків Оксана Володимирівна, головний спеціаліст  відділу професійно-технічної, вищої освіти і науки Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації; Случик Віктор Миколайович, декан Факультету природничих наук ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», кандидат біологічних наук, доцент та Атаманюк Ярослава Дмитрівна, завідувач кафедри географії та природознавства ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», кандидат географічних наук, доцент.

На пленарному засіданні доповідали відомі в галузі географічної науки вітчизняні науковці та практики: Джаман Василь Олексійович, доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри географії України та регіоналістики; Кілінська Клавдія Йосифівна, доктор географічних наук, професор кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування; Заячук Мирослав Дмитрович, доктор географічних наук, професор, декан географічного факультету; Костащук Іван Іванович, доктор географічних наук, доцент кафедри географії України та регіоналістки (Чернівецький національний університет  імені Ю. Федьковича);  Петлін Валерій Миколайович, доктор географічних наук, професор кафедри фізичної географії (Волинський національний університет імені Л. Українки); Лозинський Роман Мар’янович, доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри географії України (Львівський національний університет імені І. Франка); Чехній Віктор Михайлович, кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, вчений секретар, в.о. завідувача відділу ландшафтознавства (Інститут географії НАН України) та Приходько Микола Миколайович, доктор географічних наук, професор кафедри геодезії та землеустрою (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу).

Своїм педагогічним досвідом, відданістю географічній науці поділилися також і вчителі географії, які відгукнулися на наш захід – з  Української школи в ОАЕ «Софія» (випускниця кафедри – Мелешко Інна Богданівна), Ліцею № 23 та № 24 Івано-Франківської міської ради, Католицького ліцею святого Василія Великого, Надвірнянського ліцею № 3, Рожнівського ліцею «Гуцульщина»,  Тлумацького Ліцею № 1 та Делятинської гімназії. В роботі конференції взяли участь понад 40 учасників.

Зацікавленість конференцією свідчить про велику увагу, яка приділяється науковим географічним дослідженням в цілому. Приємною є підтримка ЗВО Івано-Франківська, зокрема Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Івано-Франківського національного медичного університету. І звичайно, колег з нашого університету, зокрема завідувачки творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Червінської Інни Богданівни, навчально-наукового центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону, а також музею Василя Стефаника.

Тематика доповідей охопила регіональні географічні дослідження, що проводяться в межах Буковини, Полісся, Поділля, Передкарпаття та території України в цілому.

Дуже приємно було бачити наших випускників різних років, важливою є зацікавленість науковою роботою кафедри наших студентів магістрів, які прийняли активну участь у конференції.

Обдумуючи концепцію даного заходу, ми виходили з бажання внести свою частку в розвиток та підтримку географічної науки та географічної освіти в регіоні. Зрозуміло, що сучасна географічна наука не в змозі розвиватися без обміну досвідом між різними науковими школами, без спілкування між географами-науковцями, географами-освітянами та географами-магістрами.  Ми переконані, що професіоналізм, знання, досвід доповідачів і плідна робота учасників конференції залишать тільки позитивні враження і дадуть поштовх до подальших наукових досліджень.

Адже як говорив Вольтер:

«Географія – єдине мистецтво, в якому останні творіння завжди найкращі»

 Детальна інформація про програму конференції міститься за покликанням:

https://kgip.pnu.edu.ua/2021/06/18/3859/

З повагою, Оргкомітет конференції