СТЕЖКАМИ ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ СТАРОВИННИХ ЧЕРНІВЦІВ

3 вересня 2021 р. студенти-географи ІІ курсу в супроводі академнаставника Бєлової Наталії Володимирівни відвідали екскурсію  історико-музейним комплексом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича на території Архітектурного ансамблю Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, який було включено у список Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО. Під час екскурсії студенти мали можливість оглянути Храм Трьох Святителів, Мармурову, Блакитну, Червону зали та дендропарк, а також погуляти старовинними вулицями  міста.

Чернівці – історична столиця Буковинського краю, місто відоме своїми архітектурними ансамблями, музеями та вуличками ще з часів австрійського періоду. З Центральної площі ми розпочали екскурсію пішохідною вулицею імені Ольги Кобилянської (колишня вулиця Панська), заглянувши в цікаві дворики цієї вулиці – «Італійський дворик» та дворик Німецького народного дому. По дорозі побачили: Палац урочистих подій, ковану карету, Свято-Духівський собор, костел Серця Ісуса, Соборну площу, а також колишній Буковинський сейм, Німецький та Польський дім.

Трохи нижче зустріли «п’яну церкву», так у Чернівцях називають Миколаївський собор через форму його куполів. Зведений храм у румунському стилі, проектував його архітектор Вірджіл Іонеску, далі ми  спустились до найстарішої частини міста – на площу Турецької криниці (нещодавно перейменовану на площу Марії).

З Турецького моста відкривається захоплююча панорама на долину річки Прут та лівий берег. У ясну погоду видно навіть навколишні села та найвищу точку Східноєвропейської рівнини – гору Берду. На самій площі – криниця, з якої колись брало воду чи не пів-міста. Тепер на площі окрім криниці є фонтан, який побудували до 600-річчя міста, 3-метровий «велосипед Гуллівера» та квітковий годинник.

Чернівці – це маленька, але надзвичайно яскрава перлина України. Місто достатньо маленьке, а всі визначні місця компактно розміщені в центрі, тому поїздка до Чернівців стала чудовою розвагою на один день. Завдяки своїй компактності, студенти встигли відвідати найбільш цікаві пам’ятки архітектури, історії та мистецтва і залишились безмежно  задоволеними.

Екскурсія пройшла в супроводі студентів-географів ІІ курсу освітньої програми «Регіональний розвиток і просторове планування» Географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Дякуємо колегам і студентам за співпрацю! Ми ще повернемось…