«ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПЛАН МІСТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА: ДОРОГОВКАЗ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ».

У рамках вивчення дисциплін геоурбаністика, прикладна суспільна географія, основи регіоналістики доценти Ірина Закутинська та Роман Сливка організували зустріч студентам та магістрантам кафедри географії та природознавства із начальником відділу генерального плану міста Івано-Франківська п. Олегом Бараном. Тематика зустрічі – «Генеральний план міста Івано-Франківська: дороговказ просторового розвитку».

Під час заходу Олег Казимирович розповів здобувачам освіти про особливості політики міського планування в Івано-Франківську. Він ознайомив студентів із цільовим призначенням і складовими частинами генерального плану, особливостями функціонального зонування міста, розказав про міську політику упорядкування простору у окремих мікрорайонах Івано-Франківська. Олег Казимирович пояснив причини і наслідки деіндустріалізації, реконструкції будівель, ущільнення забудови і збільшення висотності споруд. Окрему увагу приділено спорудженню нових мікрорайонів. Він зазначив, що актуальним питанням сьогодні є організація території міста шляхом збільшення площі зелених зон, будівництва нових мостів через Бистриці, залучення інвестицій в індустріальні парки. Постійні зміни, які відбуваються в соціально-економічній діяльності країни, обумовили необхідність удосконалення управління територіального розвитку міста та поставили вимоги щодо постійного коригування генерального плану міста.

Архітектор розповів про організацію генерального плану міста Івано-Франківська,  ознайомив з пояснювальною запискою,  схемою розташування населеного пункту в системі розселення,  схемою проектних планувальних обмежень, схемою міського та зовнішнього транспорту, схемою інженерного обладнання території, енергопостачанням, схемою вулично-дорожної мережі, перспективним розвитком міста Івано-Франківська, схемою містобудівних обмежень забудови міста. Також пан Олег надав інформацію студентам щодо можливості використання схеми генерального плану міста Івано-Франківська в освітньому і дослідницькому процесах. До слова, схема розміщена за посиланням https://dma.if.ua/home/department/city-building-documentation/dma-if-ua-wp-content-uploads-2019-06-mini_gp-jpg/, під час практичних занятть студенти та магістранти матимуть можливість використовувати ці картографічні матеріали.

Здобувачі освіти проявили інтерес до отриманої інформації, що вилилося у цікаві запитання, зокрема щодо меж і головних напрямків розвитку Івано-Франківська та Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади.

Наприкінці зустрічі архітектор провів невеличку екскурсію Департаментом містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради та розповів про основні напрямки діяльності.

Кафедра географії та природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і здобувачі освіти висловлюють щиру подяку Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради, зокрема п. Ігорю Мусіловському – першому заступнику директора Департаменту головному архітектору міста та заступнику начальника Управління п. Олегу Барану за проведений захід, цікаву лекцію та професійний підхід до підготовки майбутніх географів-професіоналів!