ПРОСТОРОВА АНАЛІТИКА ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ЩОДО ПЕРСПЕКТИВ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

28 липня 2023 р. доценти кафедри географії та природознавства Роман Сливка та Ірина Закутинська взяли участь онлайн у роботі міжнародного семінару «Транскордонна стійкість критичної транспортної інфраструктури в Україні та її вплив на економіку та суспільство» на запрошення колег кафедри економічної і соціальної географії ім. проф. Олега Шаблія Львівського університету та кафедри інжинірингу  Університету Бірмінгема у рамках проекту «Twinning for Identity, Sovereignty and Resilience». Захід відбувся у м. Варшава у гібридному форматі англійською мовою. Координатор семінару від Бірмінгемського університету Стерджіос А. Мітоуліс окреслив у доповіді рамки (Framework структуру) конфліктостійкості для розбудови критично важливої інфраструктури. Доповідь д-ра Сотіріоса Аргироудіса (Sotirios Argyroudis) «Компроміси між стійкістю та сталими рішеннями в адаптації інфраструктури до зміни клімату: приклад мостів в Україні» висвітлила напрацювання щодо поєднання вимог зеленої економіки і поствоєнної відбудови. Науковці кафедри економічної та соціальної географії ЛНУ імені Івана Франка Ірина Гудзеляк, Ольга Мамчур, Ірина Ванда, Любов Котик, Юрій Борсук представили доповіді – лекції «Суспільно-географічні проблеми розвитку Львівської області», «Економічна ефективність використання залізничних пасажирських маршрутів Західного регіону України», «Практичне використання геологістики в транспортній галузі Західного регіону України», «Соціально-економічні передумови функціонування приміського залізничного транспорту».
Викладачі кафедри Роман Сливка та Ірина Закутинська виголосили доповідь на тему «Стійкість і вразливість функціонування інфраструктури Івано-Франківської області в умовах воєнного часу в Україні». Кожна з доповідей обговорювалася під час круглих столів, де також було представлено короткі доповіді запрошених експертів. У роботі семінару з британської сторони долучилися дослідники з Бірмінгемського університету, а також експерти з питань розвитку критичної інфраструктури, які надають рекомендації уряду Сполученого Королівство щодо майбутньої пост-воєнної відбудови України. У заході взяли участь залучені українські колеги:
🔸начальник відділу інвестицій та проектів Управління інвестицій та проектів Львівської міської ради Олег Веклин,
🔸доцент кафедри географії України і туризму Тернопільнського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка к.г.н. Іван Рудакевич,
🔸доцентка кафедри туризму Національного Університету «Львівська Політехніка» к.г.н. Марія Лущик,
🔸к. г. н. Мар’яна Ярошевич,
🔸аспірантка Львівського національного університету імені Івана Франка Злата Логін.
Важливо, що обговорення просторових проблем критичної інфраструктури  Західних областей України сприятиме формуванню звіту і рекомендацій британських колег для Уряду Сполученого Королівства у постовоєнному відновленні інфраструктури України.