ГЕОГРАФИ ВІДКРИВАЮТЬ ДЛЯ СЕБЕ НОВІ УРБАНІСТИЧНІ ПРОСТОРИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА РАЗОМ ІЗ VAMBUD ТА АРХІТЕКТОРОМ ВОЛОДИМИРОМ ГАЙДАРЕМ

Погідного листопадового дня доценти кафедри Ірина Закутинська та Роман Сливка організували для студентів освітніх програм «Географія та організація простору територіальних громад», «Середня освіта. (Георгафія)» та «Географія» захоплюючу мікромандрівку в межах мікрорайону Княгинин. Тут будівельна компанія VAMBUD спорудила житловий комплекс «Клубне містечко 12».
Найважливіше, що із особливостями планування і спорудження містечка студентів ознайомив головний архітектор проєкту – Володимир Гайдар. До слова, пан Володимир в минулому працював на посаді головного архітектора міста, а сьогодні він голова комунального підприємства «Простір Інноваційних Креацій «Палац»».
Він розповів, що Клубне містечко 12 — це особливий проєкт, у якому враховані найбільші очікування майбутніх мешканців. Він знаходиться у центральній частині міста, всього в 12 хвилинах ходьби до центру. Головною особливістю є мала поверховість — декілька чотириповерхових будинків, та один шестиповерховий, кожен з яких обладнаний швидкісними безшумними ліфтами. Фасади будівель оздоблені клінкерною плиткою, яка не лише надає їм стильного вигляду, але й відрізняється своєю якістю та довговічністю. Територія містечка виглядає, як витвір мистецтва. Що важливо — це двори без автівок. Для них передбачений відокремлений багаторівневий паркінг, який до речі, є першим і єдиним в Івано-Франківську. Стильний ландшафт, відпочинкові зони, сучасні дитячі майданчики для дітей різного віку, загороджене футбольне поле — все це є на території комплексу. Також для мешканців передбачений експлуатований дах, а власники квартир на перших поверхах мають невеличкі земельні ділянки. Тут сформовано справжній безбар’єрний, інклюзивний простір.
Студенти змогли на власні очі побачити успішну реалізацію на практиці концептуальних положень нового урбанізму та «м’якого міста» (за Д. Сімом) в Івано-Франківську. Такий мікропростір Івано-Франківськ є еталонним та гідним наслідування. Теоретичні знання, які студенти отримали при вивченні дисциплін «Основи просторового планування», «Урбаністика» та «Географія міст України та світу» підкріплені здобуттям нового досвіду, яким діляться практики.
Дякуємо будівельній компанії VAMBUD за захоплюючу і пізнавальну екскурсію, а також за готовність відкривати нові горизонти в містоплануванні і містобудуванні України. Вважаємо, що проєкт «Клубне містечко 12» створить позитивний імпульс для формування концептуально нових просторів в територіальних громадах Івано-Франківщини, які зорієнтовані на якість життя мешканців і гармонійне довкілля.

ВІДЕОФРАГМЕНТ

ВІДЕОФРАГМЕНТ 2