СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПТУ БЕЗБАР’ЄРНОГО ПРОСТОРУ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Викладач кафедри географії та природознавства доц. Роман Сливка, а також студентка 3-го курсу спеціальності «Освіта.Географія» Тетяна Зорій 6 лютого взяли участь у заході, що відбувався в громадському просторі Urban Space 100. Там були представлені рекомендації для розвитку інклюзивності міста Івано-Франківська. Ці напрацювання стали підсумком спільного проєкту «Промприладу», компанії ORESUND та «Теплого міста», у межах якого дослідники провели кілька тематичних подій, опитування, фокус-групи, натурні обстеження та проаналізували нормативну базу України в частині інклюзивності і доступності. Важливо, що «Промприлад» є одним із стейкхолдерів ОП «Географія».
Представлені на презентації документи:
▪️ рекомендації щодо створення безбар’єрного простору
▪️ сфокусований огляд нормативної бази України в частині доступності інфраструктури
▪️ типові схеми рішень для реалізації доступного середовища
▪️ орієнтовний план їх впровадження на 5 років.
Подібні заходи дуже важливі, оскільки дозволяють географам-здобувачам освіти долучатися до громадських інціатив в сфері покращення якості дитячих просторів міста, зокрема шкільних та прибудинкових майданчиків, рекреаційних зон.
Також на заході було представлено програмний застосунок «Friendly City», розроблений фахівцями івано-франківської компанії Softjourn. За допомогою даного додатку можна відслідкувати наявність, а також якість пандусів для будівель Івано-Франківська, Львова, Чернівців та Одеси. В додатку присутня карта, на котрій різними маркерами відображаються дані. Є можливість відображення даних по типу будівель. Додаток орієнтований в першу чергу на неповносправних людей, а також людей, котрі використовують дитячі коляски.
Дослідження мікрогеографії міст і сіл – перспективний напрямок географічних досліджень, як в сфері вироблення нових освітніх технологій, так і в проєктуванні відповідного принципам стійкого розвитку життєвого середовища.