ВОДНО-ЕРОЗІЙНІ ПРОЦЕСИ У ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСАХ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ

У другому півріччі 2022 року вийшла з друк монографія за авторством професора Мирослава Дмитровича Волощука та доцента кафедри географії і природознавства Йосипа Романовича Гілецького «ВОДНО-ЕРОЗІЙНІ ПРОЦЕСИ У ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСАХ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ». У ній всесторонньо проаналізована проблема ерозії ґрунтів в Українських Карпатах, яка є одним із надзвичайно актуальних викликів для сучасного природокористування як у регіональному, так і у глобальному масштабі. Ерозійні процеси в умовах сучасних кліматичних трансформацій охоплюють все більші території, посилюють свою інтенсивність, призводячи до істотної деградації ґрунтового покриву, що у свою чергу спричинює великі втрати продуктивності сільсько- та лісогосподарського природокористування.

У науковому дослідженні детально проаналізовано роль природних (геолого-літологічних умов території, морфометричних характеристик макро- та мезоформ рельєфу, ґрунтово-рослинного покриву) і антропогенних чинників у розвитку ерозійних процесів в Українських Карпатах. Окремо розглянуто ерозійні процеси, які є домінуючими у тих чи інших фізико-географічних областях та підобластях Українських Карпат, механізми їх прояву, наслідки для природного довкілля, умов та перспектив землекористування. При цьому в основу аналізу просторової диференціації водно-ерозійних процесів покладене удосконалене Й.Р. Гілецьким фізико-географічне районування Українських Карпат, яке узгоджене із загальновизнаною науковцями різних країн схемою регіоналізації усієї Карпатської гірської країни.

Завершальний розділ присвячено аналізу загальних підходів до розробки протиерозійних заходів у гірських територіях та конкретизації пропонованих протиерозійних заходів для різних висотних місцевостей Українських Карпат.