ТРАДИЦІЙНЕ ВЕСНЯНЕ ВИЇЗНЕ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ІЗ СПЕЦКУРСУ «ФІЗИЧНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ»

Цьогоріч воно було присвячено фізико-географічній підобласті Зовнішньофлішових Карпат – Східним Бескидам. І, благо, для цього у в Українських Карпатах з’явилася дуже доречна технічна споруда – оглядова вишка на горі Цюхів Верх (939 м), що розташована на північно-західній околиці села Орів Стрийського району. З цієї вишки можна оглянути як бескидські низькогір’я, так і середньогірні хребти Сколівських Бескидів (хребти Парашки, Сопітські полонини і ін.).

Тому саме на оглядовому майданчику вишки було проведене коротке лекційне заняття. Доцент Гілецький Й.Р. ще раз привернув увагу до тісної взаємозалежності скибової тектонічної будови гірської підобласті та простягання пасм гірських хребтів. Також відзначив дві основні відмінні ознаки Східних Бескидів від підобласті Скибових Ґорґан, а саме домінування у Бескидах на всьому просторі низькогірних та середньогірних (з абсолютними висотами до 1100–1200 м) хребтів та широке поширення скельних останців.

Доцент Сливка Р.Р. поінформував студентів про особливості традиційного природокористування етнографічної групи бойків та відмінності у цій царині із гуцулами.  Звернув увагу на те, що  оглядової вишки  можна побачити високу залісненість пригребеневої частини гірських хребтів, оскільки під рільництво та тваринництво на Бойквщині здебільшого задіювали гірські схили хребтів, які прилягали до витягнутих на кілометри уздовж річок обійсть сільських  мешканців поселень.

Наступною локацією для пізнання природних особливостей Бескидів та соціально-економічних трансформацій у регіоні були Урицькі скелі. На маршруті, що проліг від Цюхового верху через курортне селище Східницю, доцент Закутинська І.І. звернула увагу студентів на значні зміни які відбулися за останні роки у стані дорожного покриття, рекреаційно-туристичної інфраструктури, тісну взаємозалежність між логістикою та розвитком туристичних послуг.

Третім пізнавальним об’єктом маршруту, до якого, на жаль, вдалося потрапити не всім бажаючим, був мальовничий водоспад Лазний, що розташований на однойменному потоці на межі Стрийського і Дрогобицького районів.

Завершальною локацією виїзного практичного заняття став Скельний (печерний) монастир у південно-східній околиці с. Розгірче. Ця пам’ятка природи і сакральної культури минулого дозволила студентам ще раз пересвідчитися  чим специфічною є природа Бескидів і доторкнутися до пізнання історичного минулого краю.