Географи серед учасників NAWA SPACE WEEK у м. Краків

В період з 15 по 19 травня відбувся NAWA SPACE WEEK у м. Краків, в якому у складі делегації від Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, приймала участь студентка першого курсу магістратури (спеціальності середня освіта (географія)) Федоришин Тетяна.

NAWA SPACE WEEK – це ініціатива щодо консолідації спільної праці над розвитком космічних технологій з акцентом на майбутніх талантах, зацікавлених у цій сфері.

Відкрила тиждень співпраці дводенна VI-та конференція з космічних ресурсів (KGK). Її учасники мали можливість виступити на одній сцені із запрошеними експертами-спікерами з різних країн світу та продемонструвати аспекти розвитку сучасних космічних технологій для покращення умов життя людей та захисту природного середовища Землі.

Магістрантка кафедри Тетяна Федоришин представила доповідь на тему «A modern map without space technologi. Is that possible?».

Тетяна поділилась своїми враженнями від участі в заході:

«Результатом першої частини став безцінний обмін досвідом та знаннями в даній галузі, яка доповнилася неймовірною вечерею в музеї польської авіації.  Далі освітній тур проходив до історичної памʼятки (Pomnik Historii) та обʼєкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (соляна копальня у Величці).

У своїй доповіді я розглядала чи можливо створити сучасну карту без космічних технологій. В процесі виділила три основні кроки: збір інформації, її обробка та засоби удосконалення та проаналізувала, які саме технології використовують для кожного з них. Найбільша увага в доповіді приділялася шляхам удосконалення визначення геолокації, як провідному елементу сучасного картографічного твору. Було запропоновано концепцію створення масштабної системи її визначення, яка б в перспективі допомогла у випадках, коли GPS системи не працюють, або працюють нестабільно.

Родзинкою тижня став хакатон для мультидисциплінарного експериментального навчання, впровадження підприємницьких та інноваційних практик шляхом розробки рішень у сфері космічних технологій. В його межах команди зі студентів з різних країн мали можливість розробити власну інноваційну концепцію та вивести її на комерційний рівень, керуючись порадами науковців чи бізнес коучів. Дана ініціатива стала можливою завдяки польському  національному агентству з питань академічного обміну (NAWA), спільно з університетами Польщі, Швеції, Люксембургу та Німеччини.

Також дана ініціатива передбачає паралельне вивчення англійської мови з викладачами Cambridge School of English, яке ще досі триває».

Бажаємо успіхів Тетяні у її подальших наукових дослідженнях!